Antidopingtoiminta - urheilijan vastuut ja velvoitteet

27.1.2023

Urheilija on aina vastuussa omasta toiminnassaan antidoping-asioissa. Urheilijan lähipiiri - valmentajat, vanhemmat, ystävät ja terveydenhuollon asiantuntijat - auttavat omalta osaltaan urheilijaa puhtaan urheilun toteuttamisessa. 

Nyt on varmasti hyvä hetki koko Puijo Wolleyn seurayhteisössä varmistaa, että oma pesä pysyy puhtaana! Käytä siis hetki aikaa tutustumiseen niin antidopingiin, kilpailumanipulaatioon, katsomoturvallisuuteen ja urheilun eettisiin kysymyksiin liittyvissä asioissa. SUEK-sivusto

Seuran sivuilta löytyy ohjeistus Puhtaasti paras-verkkokurssin suorittamiseen. Noin 30 minuuttia kestävä verkkokurssi antaa hyvät tiedot ja valmiudet toteuttaa puhdasta urheilua. Verkkokurssin voi suorittaa niin urheilija kuin toimihenkilökin, miksei myös vanhempi.

Lainaus SUEK-sivustolta liittyen lääkäaineiden käyttöön urheilijan tasosta riippuen. Varmista aina lääkeaineen sallittavuus urheilussa!

Kansallisen tason urheilijat ja kansalliset urheilutapahtumat
Kansallisen tason urheilijat hakevat erivapautta SUEKilta. Asiantuntijalääkäreistä koostuva SUEKin erivapauslautakunta voi urheilijan kirjallisesta hakemuksesta myöntää määräaikaisen erivapauden kielletyn aineen tai menetelmän käyttämiseen WADAn Kansainvälisen erivapausstandardin mukaisesti. SUEKin erivapauslautakunnan tekemä erivapauspäätös koskee kansallisen tason urheilijaa ja kansallisen tason kilpailuja.

SUEKin erivapauslautakunnan myöntämä erivapaus on voimassa kansallisella tasolla kaikkialla maailmassa ilman, että muiden kansallisten antidopingorganisaatioiden tarvitsee virallisesti tunnustaa sitä.

Lajikohtaisen tasomäärittelyn vaikutus erivapauden hakemiseen
SUEKin lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin kuuluvien urheilijoiden tulee iästään riippumatta hakea tarvitsemansa erivapaudet Kansainvälisen erivapausstandardin ja SUEKin ohjeiden mukaisesti etukäteismenettelyllä.

SUEKin lajikohtaisen tasomäärittelyn ulkopuolella olevien urheilijoiden ei tarvitse hakea erivapautta etukäteen. Mahdollisen dopingtestin jälkeen heidän tulee kuitenkin hakea erivapautta takautuvasti sen osoittamiseksi, että kiellettyjen aineiden tai menetelmien käytölle on ollut erivapauden myöntämiseksi edellytetyt lääketieteelliset perusteet.

Kansainvälisen tason urheilijat ja kansainväliset urheilutapahtumat
Kansainvälisen tason ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin osallistuvien urheilijoiden erivapausmenettelystä vastaa kansainvälinen lajiliitto tai suuren urheilutapahtuman järjestäjä (esimerkiksi Kansainvälinen olympiakomitea). Kansainvälisen tason urheilijoita ja kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvia urheilijoita koskeva ohjeistus on kuvattu kohdassa Kansainväliset erivapauskäytännöt. 

Tarkista henkilökohtaisen lääkityksesi tilanne ERKKA-erivapauskoneen kautta. Mikäli lääkityksesi kuuluu kiellettyjen aineiden listalle, toimi SUEK:n ohjeistusten mukaisesti.

Roolini joukkueessa/seurassa