Paluu urheiluun hengitystieinfektion jälkeen

13.12.2022

Uutisen lähteenä on käytetty Terve Urheilija-sivuston ohjeistusta hengitystieinfektioon sairastuneille urheilijoille. Ohjeistus sopii myös lasten ja nuorten kohdalle.


Tiesitkö? Infektioiden tehokas ehkäisy ja hoito lisäävät terveitä harjoituspäiviä.


Yleistä
Liikuntaa ei suositella flunssan aikana. Jätä urheileminen ja harjoittelu väliin, jos sinulla on kuumetta, lihas- tai nivelkipuja, kurkkukipua tai selkeää flunssasta johtuvaa väsymystä. 
Lievä nuha ei ole este kevyen liikunnan harrastamiselle. Urheilu on kuitenkin lopetettava heti, kun ilmaantuu flunssan yleisoireita, kuten lihaskipua, kuumetta tai väsymystä. 


Kuumeisena pysytään levossa
Kuumeinen sairaus on jo yksinään elimistölle kovempi rasite kuin urheiluharjoitus.


Liikunnan harrastaminen kuumeisen infektion aikana
• heikentää elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa
• kiihdyttää taudinaiheuttajien lisääntymistä
• pidentää toipumisaikaa
• ei saa aikaan harjoitusvaikutuksia. 


Kuumeisena liikkumisesta voi pahimmillaan seurata sydänlihastulehdus tai verenmyrkytys. Elimistön täydellinen toipuminen kuumeisesta infektiosta voi kestää useita viikkoja. 


Infektiot ja urheilu
Liikuntaohjeet infektion yhteydessä


Kuume
• Aina täysi lepo.
Yleiset sairauden oireet ilman kuumetta (lihassärky, nivelsärky, päänsärky)
• Lepo, kunnes oireet ovat hävinneet.


Nuha ilman kurkkukipua, yskää tai yleisoireita
• Varovaisuutta pari päivää, sen jälkeen asteittainen paluu liikuntaan.


Nuha ja muita oireita (käheys, kurkkukipu, yskä)
• Seuraa muita oireita ja noudata edellä mainittua nuhan ohjetta.


Kurkkukipu ilman muita oireita
• Lepo, kunnes kurkkukipu häviää.


Paluu urheiluun hengitystieinfektion jälkeen
Asiantuntijatyöryhmä on koostanut suosituksen paluusta urheiluun hengitystieinfektion jälkeen. 
Koronaviruspandemian alussa suositeltiin selvää rasitustaukoa lievän COVID-19 infektion jälkeen. Nykyisen tutkimusnäytön perusteella lievän COVID-19 infektion jälkeen liikuntaan ja urheiluun voi palata samalla tavalla kuten muidenkin lievien ylähengitystieinfektioiden eli flunssien jälkeen. Virusinfektion jälkeen tulee kuitenkin noudattaa yleisiä ohjeita kotona pysymisestä tartuntojen välttämiseksi.

Uusi suositus urheiluun paluusta hengitystieinfektion jälkeen
Paluu urheiluun ylähengitystieinfektion jälkeen tulee tehdä asteittain oman kehon tuntemuksia kuulostellen. Kunkin vaiheen kesto riippuu taudin vaikeudesta. Vaiheiden kestossa tulee ottaa huomioon myös lajin kuormittavuus sydämelle ja verenkiertoelimistölle.


Lepo akuuttien oireiden ajan
Äkillisten oireiden, kuten kuume, lihassärky, kurkkukipu ja väsymys, aikana ei tule harjoitella.


Ulkoilua ja kevyttä liikkumista
Aktiivisuuden lisääminen tapahtuu vaiheittain. Äkillisten oireiden helpotuttua voi aloittaa kevyen liikkumisen ja käydä esimerkiksi kävelyllä.


Kevennetty harjoittelu
Kun vointi arjessa ja kevyessä liikkumisessa on hyvä, voi aloittaa kevennetyn harjoittelun. Harjoittelun määrää ja tehoa kannattaa lisätä nousujohteisesti. Jos kevennetty harjoittelu ei tunnu hyvältä, palaa edelliselle arkiliikkumisen tasolle.


Normaali harjoittelu
Kevennetyn harjoittelun tuntuessa normaalilta, voidaan edetä kuormittavaan harjoitteluun. Raskaampaan harjoitteluun siirryttäessä kannattaa arvioida, tuntuuko kuormittava harjoittelu normaalilta ja onko vointi harjoituksen jälkeen hyvä. Tarvittaessa tulee palata edelliselle kevennetyn harjoittelun tasolle.


Älä tartuta muita
Harjoitusryhmään voi palata aikaisintaan 3–5 päivän kuluttua oireiden alkamisesta.


Lapset
Lasten omaehtoista liikkumista ei tarvitse rajoittaa infektion aikana.


Vältä infektiot
Infektioiden tehokkaalla ennaltaehkäisyllä ja hyvällä hoidolla voidaan lisätä urheilijan terveitä harjoittelu- ja kilpailupäiviä.
Infektioita voidaan ehkäistä mm. hyvällä käsihygienialla, kausi-influenssarokotteella ja hyvällä eristyksellä infektion sattuessa. Myös monipuolisella ravinnolla ja riittävällä levolla on merkitystä. Liiallinen psyykkinen tai fyysinen rasitus altistavat flunssatartunnoille.